zondag 21 juli 2013

Jaar van het Geloof - Bouw niet je eigen kerk!

Het moet maar eens gezegd worden: te vaak en te veel kom ik mensen tegen in parochies die jaren bezig zijn geweest om een soort eigen interpretatie van het H.Evangelie te maken. Te vaak zie ik ook dat men een eigen 'leer' heeft geconstrueerd, waarbij in detaillering als wel in de grote lijnen deze in meer of mindere mate afwijkt van wat de Kerk al 2000 jaar leert. Je kunt deze persoonlijke ontsporingen indelen in de verschillende onderdelen van de Christelijke Leer. En dan vraag ik mij in stilte af: "wie is in hemelsnaam jouw leraar geweest?" En dan blijkt dat een of ander boekje, schrijfsel of stukje in de krant is verschenen met een "revolutionaire theorie", (natuurlijk altijd over het Christendom), die men in de stille uurtjes heeft eigen gemaakt. En merkwaardig genoeg waarschuwt niet alleen de Bijbel tegen eigen gemaakte verzinsels. Ook de Chinese wijsheidsliteratuur van vele duizenden jaren terug in de geschiedenis waarschuwt hier tegen. Daar is men zelfs nog stelliger: wie zichzelf wil leiden, verdwaalt. Om te voorkomen dat Nederlandse katholieken zich in de nesten werken met hun eigen "leer" kunnen ze de ware weg alleen vinden (en terugvinden) via de Leer van de Kerk. En moeilijk is het niet om deze Leer te volgen, want die Leer ligt al gereed om gebruikt te worden. Waarom zou je het je zelf nog moeilijk maken en het wiel opnieuw willen uitvinden??

Helaas kom ik nog geregeld mensen tegen die op eigen gezag "het sacrament van de Biecht" hebben afgeschaft, in staat van doodzonde de H.Sacramenten (het Lichaam des Heren in de H.Mis, het Vormsel, Ziekenzalving, Huwelijk) ontvangen, eigen interpretaties over de moraal inzake voorbehoedsmiddelen, homoseksualiteit en seks voor het huwelijk hebben zitten uitbroeden, zelf wel kunnen bepalen wat precies goed en kwaad is, zelf eigenmachtig bepaald hebben wat zondig is en wat niet, zelf hun eigen "Tweede Vaticaans Concilie" hebben geschreven (en zelfs herschreven!) en bij de priesters is het beeld al niet veel beter, alhoewel er ook (gelukkig) uitzonderingen op deze regel zijn.

Wie dus vurig naar echte heiligheid streeft, hoeft alleen maar de volledige Leer van de Katholieke Kerk te geloven en uit te voeren. Het is immers de Heer zelf die het huis (zijn Katholieke Kerk) heeft gebouwd, en diegenen die dat niet doen lijken op bouwers die zonder de Heer het huis willen bouwen (Psalm 127 vers 1 en verder). En wie denkt toch slimmer te zijn dan de Heer zelf, die bouwt niet alleen tevergeefs, maar bouwt zich mogelijk ook een eigen oordeel.