donderdag 14 augustus 2014

Maria Ten Hemelopneming - 15 augustus

Op 15 augustus viert de Rooms Katholieke Kerk de ten Hemelopneming van de Heilige Maagd Maria. Maria kende de vloek van de erfzonde niet, en het is ook daarom dat zij met ziel én lichaam ten Hemel is opgenomen. Dit is al te lezen in de Heilige Schrift in het boek Genesis, waarin Eva met een viervoudige vloek werd bestraft en waarbij de lichamelijke dood werd voorspeld aan Adam en Eva (stof zij gij, en tot stof zult gij wederkeren). Deze vloek is niet overgegaan naar de Heilige Maagd Maria, zij is van de Erfzonde gevrijwaard gebleven en daarom wordt dit de Onbevlekte Ontvangenis van de Heilige Maagd Maria genoemd. Daarom ook is haar lichaam niet tot stof wedergekeerd, zoals dit aan Adam en Eva wel is toegezegd. 
In het boek Exodus geeft God aan Moses de opdracht om een Ark van het Verbond te maken, dat als symbool van de Heilige Maagd wordt gezien. Opmerkelijk is dat de Ark gemaakt wordt van materiaal dat niet vergaat. Hieruit kunnen we dus concluderen dat de Heilige Schrift op verschillende plaatsen al het bewijs levert dat de Heilige Maagd Maria met ziel én met haar lichaam ten Hemel móet zijn opgenomen, precies zoals het dogma vele eeuwen later beschrijft dat door Paus Pius XII is afgekondigd in het document Munificentissimus Deus. Daarin staan ook de oude bronnen vermeld. Hier kan iedereen zien dat een onfeilbare uitspraak van de Paus (Magisterium Extraordinarium) niet zomaar uit de lucht komt vallen. 

Maria ten Hemelopneming is het mooiste Mariafeest. In het zuiden worden tijdens de H.Liturgie de kruiden gezegend die door de mensen naar huis worden meegenomen. 
De bisschoppen hebben dringend gevraagd om op deze dag juist voor de vervolgde Christenen in Irak te bidden. Wie geld wil storten aan Kerk in Nood wordt verzocht het vorige artikel te lezen. Daar staat de link waar men geld kan doneren.

Wij wensen u allen een heel devoot Maria Hemelvaart toe.

Post Scriptum: Maria Ten Hemelopneming is in Nederland een verplichte feestdag. Op deze dag dient men de H.Mis bij te wonen, maar is men gedispenseerd in werken en bezigheden.