woensdag 16 juli 2014

Het Scapulier van de Berg Karmel

In de eeuwen die achter ons liggen is er geen devotie, zo vaak door Pausen aanbevolen, en zo vaak gezegend als het Scapulier (Schouderkleed) van de Berg Karmel. Vele generaties katholieke Christenen hebben het Scapulier opgelegd gekregen en droegen dit als een toewijding aan de Heilige Maagd Maria. Zij beloofde iedereen die dit Scapulier zou dragen Haar Moederlijke bescherming. Zelfs na de dood beloofde Maria een ieder die het Scapulier droeg dat zij bevrijd zouden worden uit het Purgatorium (Vagevuur) op de eerste zaterdag. Dit wordt ook Sabbatijns privilege genoemd. Om dit privilege te ontvangen kan dagelijks het Scapulier van de Berg Karmel gekust worden met het gebed: Onze Lieve Vrouw van de Berg Karmel, bidt voor ons! Een tweede mogelijkheid is om het Klein Officie van de H.Maagd Maria te bidden. Dit alles geldt voor een ieder waar het Scapulier is opgelegd.
Gelukkig organiseren de Karmelietessen in Sittard jaarlijks een z.g. Scapulierfeest, waarin het Scapulier plechtig wordt opgelegd door een priester. Daarnaast wordt de kandidaat ook in een boek geregistreerd (dat behoort tot de oplegging van het Scapulier). Wanneer het gezegende Bruine Scapulier is opgelegd, deelt de kandidaat ook in alle genaden van de orde van Onze Lieve Vrouw. Er is bij de belofte door de Heilige Maagd wel iets gezegd over de kuisheid van de persoon die het Scapulier ontvangt. Zo moet een ieder die Kerkelijk gehuwd is, zich ook aan de kerkelijke wetten houden van het huwelijksverbond en geen dingen doen die in strijd zijn met de Leer van de Kerk. Wie ongehuwd is, moet de heilige zuiverheid, de kuisheid volgen. Mocht men echter hierin toch falen, dan wordt aangeraden om zo snel mogelijk het Sacrament van de Biecht te ontvangen, waarbij de doodzonden en het aantal niet mogen worden verzwegen aan de Biechtvader. 

Het kleine (Bruine) Scapulier is er één uit een vijftal Scapulieren die in de afgelopen eeuwen via persoonlijke Openbaring is doorgegeven aan heilige personen. Zo vroeg de Heilige Simon Stock, de generaal overste van de Orde der Karmelieten, aan de Maagd Maria een teken van haar Moederlijke bescherming (dit kwam doordat de Karmelieten vaak slachtoffer waren van vijandigheid). In de nacht van de 15e en 16e juli van het jaar 1251 verscheen de Heilige Maagd Maria aan de Heilige Simon Stock, en liet een Scapulier zien dat gedragen moest worden. De Karmelieten en Karmelietessen dragen een groot Scapulier, de mensen in de wereld dragen een kleiner formaat Scapulier (ook wel het Bruine Scapulier genoemd). De beloften die de Maagd Maria deed zijn enorm, en het is juist deze devotie die zeker het verspreiden in Nederland waard is.

Meer info over dit onderwerp is te vinden op de Engelstalige Wikipedia.
Ook op YouTube is er info te vinden. Klik hier voor de video.